Informatie avond BoerderijEducatie Salland

Informatie avond BoerderijEducatie Salland
18
september

Dinsdagavond 18 september 2018 heeft de werkgroep BoerderijEducatie Salland (BES) de eerste bijeenkomst georganiseerd voor boeren die interesse hebben in het verzorgen van boerderij educatie.

Deze avond werd gehouden in Museumboerderij de Pothaar in Loo Bathmen en er waren een kleine 50, vooral jonge boeren, aanwezig. Doel van de avond was om uit te leggen en info te delen over het project boerderijeducatie, welke een geweldige pilot kende in de gemeente Deventer.

Graag bereiden we het aantal educatieboeren uit over heel Salland. Om het nu voor de komende jaren te kunnen continueren en professionaliseren, de scholen de juiste leerdoelen aan te kunnen bieden willen we aansluiten bij Boerderij Educatie Nederland. Samen met BEN kunnen we voor een vindbaarheid, een opleidingstraject en financiële middelen zorgen om de educatieboeren te vergoeden voor hun inzet.

BES vraagt van haar educatieboeren voornamelijk een uitvoerende rol. Vanuit BES wordt gefaciliteerd in contacten met scholen en wordt inzichtelijk gemaakt waar de educatieboeren hun informatie en lesstof vandaan kunnen halen.

“Boerderijeducatie is belangrijk. Als boeren willen we onze toekomstige consumenten het verhaal van voedsel meegeven. Als melkveehouders, akkerbouwers, varkenshouders, pluimveehouders, tuinders en boeren uit overige sectoren, zowel gangbaar als biologisch. Educatie over en beleving van voedsel begint al op jonge leeftijd. Thuis, maar ook op school. Het primair onderwijs wil vanuit ‘oriëntatie op jezelf en de wereld’ kinderen vanuit een aantal kerndoelen leren hoe hun leefomgeving in elkaar steekt.
Het boerenerf is een plek waar vele kerndoelen beleefd kunnen worden: voedsel, milieu, flora en fauna, natuur, klimaat, energie, water, techniek en innovatie etc. Kinderen kijken over de sectoren heen. Het plezier en de ervaringen op een boerenerf, dat is het allerbelangrijkst. Veel scholen hebben de weg naar een boerenerf al gevonden. Maar boerderijeducatie kost moeite, tijd en geld, voor zowel leerkracht als educatieboer. Een loket, om elkaar te vinden, is ook vaak een uitdaging. Het is daarom waardevol dat vele initiatieven vindbaar zijn op het Platform Boerderijeducatie Nederland. Boeren in deze netwerken zijn gekwalificeerd educatieboer. Dat betekent dat scholen weten wat ze kunnen verwachten en boeren een vergoeding kunnen vragen voor hun inzet.”, aldus Alida Hoolsema en Hanneke Stegeman van LTO, die het traject voor Oost Nederland ondersteunen. 

Aan het eind van de avond was er de mogelijkheid al in te schrijven voor het opleidingstraject tot  educatieboer.

Benieuwd geworden naar wat BoerderijEducatie Salland nou precies inhoudt en hoe je je kunt laten opleiden tot educatieboer? Neem contact op met de werkgroepleden via sbeeb7@gmail.com.


Organisatie:
Nathalie Kloosterboer (Voorzitter)
Mariska Overmars (Docent Basisonderwijs)
Hanneke Stegeman (LTO Noord)
Maaike Nelissen (Ulebelt)
Linda Peters (LTO Salland)
Heleen van Beek (Salland Boert en Eet Bewust)

Archief

2018
2017
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »