Welkom op de website van Salland

MRIJ Melkveebedrijf Lugtenberg

Boerderij “De Riet”, van Familie Lugtenberg, is gebouwd in 1882 en ligt in het buitengebied van de kern Boskamp. De overgroot vader van Tom heeft deze hoeve gebouwd. De andere boerderij op deze plek is afgebrand in augustus 1882 en in november 1882 stonden de koeien al weer op stal in de nieuwe boerderij. Ellis en Tom zijn de 6e generatie Lugtenberg op deze plaats. Dit is vrij uniek.

‘Wij hebben een melkveebedrijf met 150 melkkoeien van het oer Hollandse Maas Rijn IJssel-ras. Dit ras is ontstaan langs de rivieren, het is een dubbeldoel ras; melk en vlees. Ons jongvee loopt in de zomer langs de IJssel op de uiterwaarden, onze koeien lopen 7 maanden per jaar buiten in de weide’, aldus Tom.

Ellis: ‘Onze passie is: samen met de natuur mooie producten maken met onze dieren, waar iedereen van kan genieten.’

MRIJ Melkveebedrijf Lugtenberg

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    We vinden het belangrijk om de maatschappij mee te nemen in de ontwikkelingen in de sector en op ons bedrijf. We richten ons daarom op meerdere doelgroepen. Zo hebben we lokaal veel contact door de verkoop van eigen rundvlees. We sturen dan altijd een nieuwsbericht mee met informatie over ons bedrijf. Door als educatieboerderij schoolklassen te ontvangen en door het organiseren van een Foodcamp, bereiken we leerlingen van basis- en middelbare scholen. Onze vergaderruimte verhuren we aan diverse bedrijven en organisaties, die op die manier kennismaken met ons bedrijf. We vinden het erg leuk om te doen en het levert positieve feedback.

  • Wij willen samen met de natuur mooie producten maken, dus we bannen de chemische producten steeds verder uit. Dat geeft ons veel voldoening. Door bijvoorbeeld het inzaaien met kruidenrijke mengsels in onze weilanden, proberen we het gebruik van kunstmest en eventuele chemische bestrijdingsmiddelen steeds verder te minderen.

  • De zonnepanelen op ons dak hebben we een aantal jaren geleden zonder subsidie gelegd, omdat het voor ons vanzelfsprekend is dat we onze eigen energie opwekken. Ook zuinig omgaan met energie, door besparende maatregelen te nemen, is voor ons heel normaal. Zo maken we gebruik van LED verlichting, en wordt de warmte uit de melk gebruikt om water op te warmen. Komend jaar hopen we nog een voorkoeler te plaatsen, zodat de melk al een deel is afgekoeld voor het de tank ingaat. Dit bespaart ook weer energie.

  • Onze veestapel bestaat uit MRIJ koeien, een oudhollands ras. Deze koeien zijn een stukje kleiner dan de moderne holsteiners. Onze stal is zo ingericht dat de afmetingen passend zijn bij onze dieren, dus kleiner dan gemiddeld. Zo blijven de dieren schoon en gezond.
    De dieren lopen vanaf eind maart tot medio november dag en nacht buiten. In de zomerperiode, waarin het voor de dieren zwaar is qua hitte en ongedierte, worden daarom geen kalveren geboren. Zo gaan we zuinig om met onze dieren en kunnen ze gezond oud worden.

  • Als een koe ziek is, behandelen we haar homeopathisch. Alleen bij een zware ontsteking, of wanneer een koe met een hoog celgetal drooggezet wordt (met zwangerschapsverlof gaat), gebruiken we nog antibiotica.
    Dit resulteert in een relatief laag antibioticagebruik. Door zo op gezondheid en welzijn te sturen, worden onze koeien gemiddeld 8 jaar en 3 maanden oud, en hebben ze in hun leven gemiddeld 48.000 liter melk gegeven. Dit ligt een stuk hoger dan een landelijk gemiddelde van 5 jaar en 32.000 liter melk.

  • Jaren geleden zijn we al begonnen met een samenwerking met StaatsBosBeheer; onze pinken weiden we op hun natuurgronden. Daar staat niet het mooiste gras, maar ze leren op die manier niet kieskeurig te zijn, ze groeien goed en krijgen door de diversiteit aan kruiden allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. Het is mooi om met zo’n samenwerking iets moois te maken van je bedrijf. In de lokale horeca wordt het vlees van onze koeien geserveerd, en de klanten horen over het verhaal van ons vee.
    Tegelijk heeft de natuur er ook baat bij dat het gras kort gehouden wordt, want daardoor komt er weer ruimte voor andere grassen en gewassen.
    Het geeft plezier en voldoening om zo samen met de natuur te kunnen boeren en een goed verdienmodel te hebben voor deze bedrijfsvoering.

  • Ons bedrijf moet netjes en schoon zijn. Die uitstraling moet er zijn richting omgeving, personeel, afnemers en leveranciers. Iedere bezoeker, ook zakelijk, en medewerkers moeten via de hygiënesluis, zodat er alleen bedrijfseigen kleding gebruikt wordt, en de insleep van ziekten geminimaliseerd wordt.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteund door onze landelijke partners.

Streek partners